Dijetoterapija

 

Dijetoterapija

Dijetoterapija proučava ulogu dijete u liječenju bolesti. To je znanstveno područje nutricionizma, znanosti o prehrani, koje stavlja težište  na liječenje ili način življenja uzimanjem posebnih, određenih jela, propisane hrane koja će pomoći da se neka bolest izbjegne, odnosno, kad se pojavi liječi ili ublaži.

Dijetoterapija je liječenje različitih bolesti, čija je znanstvena osnova hrana i prehrana. Učinak dijetoterapije određuje se količinom i sastavom hrane koja se konzumira ( makro i mikronutrijenti), energetskom vrijednosti, fizikalnim i svojstvima hrane (zapreminska masta, tvrdoća, žvakljivost, temperatura, konzistencija), senzornima svojstvima( okus, miris, boja, aroma) režimom prehrane (vrijeme, broj i distribucija obroka),  i naročito na terapijskim  vrijednostima pojedinih namirnica ( sadržaj biološki aktivnih komponenti).

Dijetoterapija ima oblik posebnih dijeta koje uzimaju u obzir patogenu prirodu bolesti, posebnosti tijeka primarnih i popratnih bolesti te ukuse i etničke običaje pacijenta. Odabrana dijetoterapija usko je usklađena s općim planom liječenja. Ponekad se koristi kao glavna metoda liječenja. U drugim slučajevima, to je osnovna terapijska podloga protiv koje se mora primijeniti sve druge tretmane (uključujući specifičnu terapiju). Kad je naznačeno, uz osnovnu prehranu propisuju se i „kontrastni dani“ (mlijeko, sir, jabuka, lubenica, krumpir i druge dijete). Ponekad se propisuju i „posebni dani“ (kalij, magnezij i druge dijeta).